CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Магистрали в Турция-плащане / HGS card


Как да платим?
Плащането вече не може да става посредством пари в брой!
От 2013 г. важат някои нови промени в системата за заплащане на пътните такси. Системата KGS отпада и на нейно място се въвежда системата за електронно заплащане - HGS. HGS системата работи по два начина:
  1. Със стикер - поставя се на предното стъкло на автомобила. Цената за самия стикер е 5 турски лири и е валиден за един автомобил. При този начин на заплащане, не се налага шофьорът да спира на местата за плащане на магистралата.
  2. Предплатена карта - самата карта струва 15 турски лири и е валидна за повече от 1 автомобил.
ВНИМАНИЕ!
Стикерът и картата трябва да бъдат заредени с минимална сума според категорията на автомобила:
  • Категория 1: 30 турски лири
  • Категория 2: 37.50 турски лири
  • Категория 3: 53 турски лири
  • Категория 4: 67.50 турски лири
  • Категория 5: 81.50 турски лири
Стикери и карти могат да бъдат закупени и заредени от пощенските клонове на територията на Република Турция, крайпътните бензиностанциии и пунктовете непосредствено преди навлизане на магистралата.

След преминаване на пункта за заплащане на пътните такси, закупилият картата или стикера, получава кратко текстово съобщение (SMS) на мобилния си телефон за оставащия му кредит.

Магистрални такси в Турция 

Инфо от форуми:

Само преди час си пристигнахме от Турция и веднага давам инфо за прословутите стикери за плащане на магистрала. На входа на магистралата в Измир няма HGS сервиз за регистриране на колата и купуване на стикер. На изходите обаче има. Напълно е излишно да пресичате през трафика за да си купите. Минавате си без стикер, светофара ти светва жълто (бариери няма). Системата сканира номера на колата и когато излезеш от изхода отново ти светва жълто, НО ТИ ОТЧИТА ПАРИТЕ, КОИТО СИ "ИЗХАРЧИЛ". Системата предполага, че ще си купиш (първоначалното е 35 лири) и регистрираш колата. На мен на изхода на Герменчик ми показа наличност 33 лири. Понеже беше неделя гишето на изхода не работеше. Някакъв пич (охрана ли беше какъв ли) каза, че има 7 дни гратисен период, в който трябва да регистрираш колата със стикер. След седмия ден ако те спрат, в системата номера на колата фигурира, че си длъжник. Ако напуснеш страната до 7 дена, нямаш ядове, но не се знае дали няма да имаш, ако влезеш пак.
Така след 2 дни отидох до пощата Ptt в Дидим, регистрирах колата, дадох 35 лири,лепнах си стикера и вчера като се качихме на магистралата от Герменчик на излизане в Измир ми показа наличност 30,60 лири т.е системата си дръпна тези 2 лири, които дължах при първото ми качване без стикер. Утре ще кача и снимка, как изглежда бланката за попълване. Само сега ще кажа, че всичко, което ви искат над 35 лири е чист рекет. Отивайте си в пощите, във всяко градче има Ptt, и вършете тази работа там.

Споменахме го вече доста пъти, но системата в Турция е направена единствено и с една цел - да няма спиране и бариери, за да си "пъхнеш картата" или да платиш кеш. На Измирската магистрала има нормален трафик, но не мога да си представя при трафика в Истанбул например, какви километрични опашки ще има по мостовете, ако има бариери, за да си платиш по друг начин.
Сега обещаното - как изглежда бланката за попълване -

По редове:
Име
Фамилия
Номер на личен паспорт
Рег. номер на автомобила
Клас на автомобила - за леки коли се пише М1
Etiket No - оставя се празно
Телефон
Адрес
Отдясно най-долу (не се вижда на снимката) се пише само име, фамилия и подпис.
Стикера изглежда така:

От вътрешната му страна има бар код и номер, който трябва да дадеш, ако решиш да презареждаш. Същия номер го има и на бланката, която ти дават от пощата или сервиза на HGS.
Новия стикер струва 35 лири - всичко, което ви искат отгоре си го прибира някой в джоба. В темата прочетох, че на някои са им искали 50 лири, 40 лири и т.н.
Добавям само, че на трийсетина километра след качването на Измир и от двете страни на магистралата има отклонение - бензиностанция на Шел и HGS сервиз, откъдето можеш да си закупиш стикер и регистрираш колата.

Който е ползвал магистрала в Турция и е закупувал стикер, в сайта на HGS https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/ може да си направи регистрация (малко е мъкичка, защото е само на турски, но с Гугъл преводача ще се справи), получава мейл, активира си акаунта и въвеждайки номер на колата и номер на стикера, вижда какви пари има останали в него:



Системата е голяма клюкарка, дава ти кога, къде си се качил, къде си слязъл от магистралата...:


Категорично мога да отбележа, че сумата от 35 лири включва стикера (5 лири) и зареждане за 30 лири, а ако случайно си се качил без стикер, после при закупуването му, системата си взима старите задължения - аз го закупих на 3.09. след като на 1.09. имах вече преход по магистралата.
На всички, които са успяли да се "измъкнат" до 7 дни без да платят, съветвам да си проверят дали номера на колата им е регистрирана като "длъжник" на този линк:
https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/violation.jsf


Коментар на Автотравел: 

Къде да купим HGS  стикер 
HGS  стикер може да си купите още като минете първата митническа будка на Капъкуле-където са Корекомите.
Там има PTT и служителя попълва данните /май си прихвана 2 лири за услугата/,залепвате стикера зад огледалото-с бар кода към вътрешността на колата!
Приятно изкарване в Турция!





как да си провериш салдото и потреблението в HGS стикера?

С упоритост много неща се постигат. Настоящата публикация изяснява как да си провериш салдото и потреблението в HGS стикера. Поразрових се из сайта, поиграх си, Гугъл преводача малко помогна, та сега съм наясно и бързам да информирам интересуващите се, че сезона на пътуванията идва.
Така. Сега стъпка по стъпка. Първо отиваш на сайта на системата. Ето го : http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/
Горе вдясно има два линка. Долния е да провериш дали си регистриран като нарушител. Как става това изясних в предния си пост.
Горния линк е със следния текст : "Muşteri Hizmetlerine Giriş Yapmak İcin Tıklayınız"
Натискаш линка с мишката и излиза жълт фон с три полета. Това е за вход и ще ти трябва всеки път когато проверяваш салдото си, но преди това трябва да се регистрираш. Това става като натиснеш първия от трите линка в най-долната част. Надписът му е : "Uye Olun".
Отваря се нов жълт екран с 5 полета. В първите 4 се въвеждат следните неща :
(*) T.C. Kimlik / Vergi No - номера на паспорта ти, т.е. на паспорта с който си закупил стикера.
(*) e-posta - въвеждаш валиден e-mail, на който да ти пратят отговора и който в последствие ще бъде твоя логин за този сайт.
(*) Şifre - въвеждаш парола, с която ще влизаш в сайта. Не знам има ли изисквания относно дължина, символи и т.н. Моята е 6 символа, от които 2 букви и 4 цифри, нямаше проблем. Съветвам обаче да се ползват чисти (без диакритични знаци) латински символи и цифри. Салдото на стикера ти не е чак такава тайна, че да се защитава с чавки, запетайки и прочее.
(*) Şifre (Tekrar) - паролата отново за контрол
В петото поле, което е по-малко, се въвеждат символите от картинката вляво.
Накрая натискаш полето "Uye Ol", след което ти излиза някакъв надпис, който не помня, а не мога да повторя операцията, защото вече съм регистриран. Това, което помня, обаче е, че ако нещо не е наред преди съобщението, което ти дават има червено кръстче, което означава някаква грешка. Най-често при въвеждане номера на паспорта.
След всичко това излизаш от сайта, проверяваш си пощата и отваряш съобщението, което автоматично ти е пратил сайта. В това съобщение има линк, който трябва да натиснеш за да активираш регистрацията. Нищо повече. Готов си.
После отново отваряш сайта, натискаш пак горния линк (Muşteri Hizmetlerine Giriş Yapmak İcin Tıklayınız), въвеждаш в двете големи полета мейла си и паролата, в малкото символите от картинката и натискаш клавиша "Giris Yap"
Появява се таблица с един ред, в която трябва да прочетеш трите си имена и номера на паспорта ти. Най-отдясно има клваиш "Hesaplar". След натискането му под реда се появяват нови шест реда, които съдържат следните неща :
ред 1 : рег. номер на колата и някакъв техен служебен номер, който те наричат "Етикет"
ред 2 : Bakiye : хх.хх - това е салдото ти в лири
ред 3 : Arac Sinifi : 1 - категорията на МПС, в случая лек автомобил (1)
ред 4 : GSM No : - ако си турски гражданин могат да ти пратят на SMS салдото, мен като чужденец никой не ме пита за телефона
ред 5 : Banka Hesap Tipi : Nakit - тип банкова сметка, в нашия случай "в брой"
ред 6 : Hesap Durumu : Acık - състояние на сметката : отворена, т.е. можеш да я ползваш, да си я дозареждаш и т.н.
От дясната страна на тези редове има картинка с антена, под която клавиш "Gecisler", който след натискане извежда нов екран с таблица с подробно описание на всеки платен преход, който си извършил. Таблицата съдържа участъка, по който си пътувал, КПП, гише, дата и час на влизане, същите неща на излизане и събраната от сметката ти такса.
Всичко е направено достатъчно грамотно и кадърно, но е само на турски. Въобще забелязвам тази тенденция при турците. Ужким много държат на приходите от туризъм а не правят почти никакви усилия да улеснят чуждите туристи. Прието е навсякъде, че английския е международен език що се отняся до този вид дейност, но турците рядко правят нещо по въпроса. Или е политика или незнание или безхаберие, не знам.
Както и да е, надявам се да съм бил полезен на възнамеряващите да пътуват до Турция в скоро време.